Tips van Daan voor de Clubkampioenschappen

De Clubkampioenschappen gaan bijna beginnen en mij is gevraagd wat tips te geven zodat iedereen dit gezellige toernooi met plezier beleeft.

 

Toernooien, wedstrijden en... verwachtingen

Deze tijd vind ik de mooiste tijd van het jaar: teamspirit, lekker weer en na 7 weken allerlei wedstrijden spelen tijdens de competitie kijken naar de verrichtingen van leerlingen/Flehitenaren bij de Clubkampioenschappen. Maar vaak zijn wedstrijden voor tennissers behalve gezellig ook spannend en soms zelfs een bron van slapeloze nachten. Daarom begin ik met een stukje over het thema: verwachtingen. Het is belangrijk als tennisspeler dat je zonder verwachtingen, met open vizier de wedstrijd ingaat. Je kunt in bloedvorm zijn, maar tegelijk het gevoel hebben dat je vrienden/teamgenoten iets van je verwachten of het gevoel hebben van “horen te winnen” na heerlijk getraind te hebben in de winter (dus nu gaat het eruit komen...). Ook willen we het vaak heel goed doen (wat toch logisch is). Deze gedachtes kunnen jezelf doen verkrampen en vastzetten en weg is het losse/frivool spelen en de rust in je hoofd.

MIJN TIP: Laat verwachtingen los, want er zijn zoveel variabelen en sommige liggen echt buiten je macht: denk aar eens aan wind en zon, tegenstander(s) en hun energie of het feit dat je geen lekkere week had. Soms ben je nèt niet helemaal fit, de wijn de avond ervoor, wennen aan gravel of erger nog een andere ondergrond en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze verwachtingen mogen zeker, maar kunnen je dus blokkeren. Inspelen op de situatie op het moment zelf is praktischer/functioneler en vergroot de kans op winnen in plaats van in de frustratie te belanden. Wat helpt om spanning enverwachtingen te verminderen of weg te halen is te focussen op 1 positief punt. En zorg dat je focust door:

  1. een basisspelplan te maken dat bepaalt hoe je de wedstrijd ingaat, kijk wat er gebeurt en pas dit zo nodig aan!
  2. meer op je ademhaling te letten of door nog langer naar de bal te kijken, door te focussen op de bal.

En niet alles tegelijk willen: het gaat om focus op 1 punt.

 

Veel succes allemaal tijdens de Clubkampioenschappen, maar vooral een hoop plezier gewenst!


Daan Pruijs

Hoofdtrainer Flehite

Sponsoren

AED-informatie